Curriculum Vitae van Irene van der Does de Bye (korte versie)

In 2002 heb ik mijn eigen glasatelier, Vetro Colorito, opgericht. In het atelier maak ik mijn eigen werk, voer ik opdrachten uit en geef ik cursussen en workshops. Voor de oprichting heb ik diverse cursussen gevolgd en ben ik in de leer geweest bij een glazenier in Delft. Ik leerde glasfusen en werd stookassistent op Het Koorenhuis, Centrum voor Kunst en Cultuur in Den Haag.

Eigen werk
Sinds 2003 exposeer ik regelmatig in galeries. Ik heb deelgenomen aan kunstmanifestaties als de Internationale Glaskunstbeurs in Leerdam en de Kunst10daagse in Bergen. Mijn werk is o.a. te zien in mijn atelier en in galerie Laerken.

In 2011 heb ik een eervolle vermelding ontvangen voor het werk “The Fragile Unexpected Nature of Things” bij de Internationale Competitie “Beautiful Nature” in Duitsland.
In 2016 ontving ik de publieksprijs met het werk Stairway to Heaven tijdens de expostie Licht op Jeroen Bosch in museum Ravenstein.

Opdrachten
Een belangrijk deel van de opdrachten bestaat uit glas-in-loodramen. In de meeste gevallen worden ontwerpen in overleg met de klant gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met de eigen wensen en het specifieke karakter van het pand. Het kan ook op basis van een bestaand ontwerp zijn. Opdrachten voor gefused werk lopen uiteen van schalen en panelen tot buitenobjecten en awards. Opdrachten voor lampen en raamhangers worden veelal uitgevoerd in glas-in-koperfolie (tiffany).

Cursussen en workshops
In het atelier worden cursussen gegeven in alle technieken. Daarnaast organiseer ik diverse workshops tijdens de zomermaanden..

Overige werkzaamheden
Van 2004 tot 2011 ben ik docent koude en warme glastechnieken geweest bij Het Koorenhuis, Centrum voor Kunst en Cultuur in Den Haag.
In 2008 heb ik het initiatief genomen voor de groep Kunstenaars in het Statenkwartier. Deze groep van professionele kunstenaars en amateurs telt inmiddels meer dan 80 leden. De groep heeft sinds 2009 om het jaar de Kunstroute Statenkwartier georganiseerd .
In december 2011 heeft de groep de expositie Vrede en Recht georganiseerd in het World Forum in Den Haag. Deze expositie werd geopend door burgemeester Van Aartsen.
In 2011 heb ik Glasacademie Colorito opgericht. De glasacademie biedt een driejarige opleiding voor aankomend glaskunstenaars. Techniek en creativiteit staan centraal in de opleiding. Daarnaast is er aandacht voor zakelijke aspecten, zoals fiscale zaken, acquisitie, administratie en communicatie.

  Klik hier voor het uitgebreide CV

s=sss